Robotyka

Kulinarne inspiracje lekturą „Chłopcy z Placu Broni”
- Szczegóły
Podczas lekcji języka polskiego w klasie 5 odbyły się zajęcia z cyklu „Smaki ukryte w lekturach szkolnych”. W ramach realizacji projektu edukacyjnego sprawdzaliśmy, jak mogą smakować przywołane w lekturze przekąski. Próbowaliśmy sezamków, przygotowanych przez jednego z uczniów, wspominaliśmy o białej chałwie ale F. Molnar napisał również, że jedną z ulubionych przekąsek bohaterów jest przepyszna mieszanka zwana „uczniowskim obrokiem”. „Były tam orzeszki laskowe, rodzynki, koryntki, migdały, kawałeczki cukru, okruchy chleba świętojańskiego[…]. Na „uczniowski obrok” składał się więc pełny zestaw wyrobów cukierniczych[…]”.

Praktyki w pracowni kulinarnej
- Szczegóły
Klasa 6a zmierzyła się dziś z zadaniem wypieczenia chlebka bananowego.
Zapachy z pracowni kulinarnej niosły się po całej szkole. Uczniowie świetnie dali sobie radę z przygotowaniem ciasta na bazie bananów. Ci, którzy mieli okazję spróbować wypieku mogą potwierdzić jego wyjątkowy smak.
Praca w kuchni to okazja do przypomnienia zasad bezpieczeństwa i higieny oraz kulturalnego zachowania przy stole.

Dzień Jabłka
- Szczegóły
W naszej szkole Dzień Jabłka obchodzimy nie tylko 28 września. Dzięki współpracy samorządu uczniowskiego i rady rodziców, jabłka w naszej szkole są niemal codziennie.
Jabłka to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców. Polska jest ich największym producentem w Europie i jednym z największych na świecie. A region grójec-warka zwany jest największym sadem Europy.
Jabłka są bogatym źródłem witamin: C, z grupy B, , E, K1 oraz beta-karotenu, błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyny), kwercetyny, antyoksydantów i minerałów. Owoce te pomagają w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Pektyny stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika. Powodują długie uczucie sytości, co wspomaga efekt diety odchudzającej. Jabłka mają także moc łagodzenia objawów zgagi i likwidowania nieświeżego oddechu. Ponadto, ich gryzienie i żucie stymuluje dziąsła i pobudza wydzielanie śliny, która działa przeciwbakteryjnie i przeciwpróchniczo. Antyutleniacze obecne w nich przeciwdziałają powstawaniu zmian i mutacji w DNA, w efekcie których dojść może do rozwoju nowotworu. Antyoksydanty mają także korzystny wpływ na naszą skórę - opóźniają procesy starzenia, poprawiają jej koloryt oraz ukrwienie. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny więc nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Spożywanie przynajmniej jednego jabłka dziennie zmniejsza o około 30% ryzyko wystąpienia cukrzycy.

Wiosenne laboratoria przyszłości
- Szczegóły
Wreszcie nadeszła wiosna. W ramach Robotyki, poszukiwaliśmy pierwszych oznak wiosny. W tym celu wybraliśmy się na spacer, fotografować budzącą się do życia przyrodę.
Uczniowie klasy 6b spróbowali stworzyć kompozycje wiosenne w 3D Playground i wiosenne tańce z użyciem robotów SkriBot i Robobloq oraz kwiatki z klocków SkriKit.

Uczniowie zerówki w pracowni gastronomicznej
- Szczegóły
W minionym czasie uczniowie zerówki odwiedzili dwukrotnie pracownię gastronomiczną w Naszej szkole. Pierwszym zadaniem jakie wykonali było przygotowanie pizzy z ulubionymi składnikami tj. szynka, salami czy kukurydza. Dzieci ze smakiem skosztowały przygotowane mini pizze.
Podczas drugich zajęć kulinarnych w pracowni, przedszkolaki brali udział w przygotowywaniu gofrów. Gotowe gofry udekorowane bitą śmietaną, owocami czy dżemem bardzo dzieciom zasmakowały.
Zdrowe odżywianie
- Szczegóły
Uczniowie klas 8 na lekcji biologii w praktyczny sposób uczyli się o zdrowym odżywianiu w szkolnej pracowni gastronomicznej. Używanie profesjonalnych kuchennych urządzeń i przyborów kuchennych, umożliwiło przygotowanie posiłku bogatego w różne składniki odżywcze niezbędne dla ich prawidłowego wzrostu i rozwoju.
Młodzież spisała się wzorowo - z przyjemnością przygotowywała i smakowała posiłki takie jak: sałatki owocowe lub warzywne, kanapki, zapiekanki, czy tez owocowe szejki i szaszłyki.
Laboratoria Przyszłości - nasza pasja
- Szczegóły
Nasza nowa pracownia nieustannie się rozwija. Miesiąc listopad obfitował w nowości. Było kreatywnie i interesująco. Uczestnicy wreszcie zobaczyli, co potrafi drukarka 3D. Z zaciekawieniem oglądali sposób powstawania wydruków oraz chętnie tworzyli modele 3D w narzędziu do modelowania: 3D Playground. Następnie dzieciaki rozpoczęły prawdziwe programowanie robotów Robobloq oraz Skribot, po czym m.in. rywalizowały podczas wyścigów.