Podczas lekcji języka polskiego w klasie 5 odbyły się zajęcia z cyklu „Smaki ukryte w lekturach szkolnych”. W ramach realizacji projektu edukacyjnego sprawdzaliśmy, jak mogą smakować przywołane w lekturze przekąski. Próbowaliśmy sezamków, przygotowanych przez jednego z uczniów, wspominaliśmy o białej chałwie ale F. Molnar napisał również, że jedną z ulubionych przekąsek bohaterów jest przepyszna mieszanka zwana „uczniowskim obrokiem”. „Były tam orzeszki laskowe, rodzynki, koryntki, migdały, kawałeczki cukru, okruchy chleba świętojańskiego[…]. Na „uczniowski obrok” składał się więc pełny zestaw wyrobów cukierniczych[…]”.
Korzystając z większości przywołanych składników, przygotowaliśmy pyszne ciasteczka, upieczone według wypracowanego przez nas przepisu.
Nasza przekąska wszystkim smakowała a składniki zawarte w ciasteczkach są zdrowe, bogate w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy.
Zajęcia kulinarne stały się pretekstem do wnikliwego czytania lektury, wcielenia się w realia życia bohaterów, kształtowania umiejętności wykorzystywania wiedzy w praktyce. Dzięki tym zajęciom możemy się przekonać , że lektury szkolne mogą być źródłem bogatych doświadczeń.