
Wycieczka 8. klas do rezerwatu modrzewia
- Szczegóły
W czwartek 5 października 2023 r. całą klasą VIII z wychowawczynią Agnieszką Popkowicz, p. Natalią Strotsen i p. Piotrem Szewczykiem wybraliśmy się rowerami na wycieczkę krajoznawczą. Przed wycieczką bardzo się ekscytowaliśmy, że spędzimy miło czas, poza murami szkoły. Wyjechaliśmy około godziny 8:10, paru kolegów miało delikatne opóźnienie, lecz w Belsku byliśmy na czas. Podczas jazdy wiał bardzo silny wiatr a cały sznur rowerzystów wyglądał czasem komicznie, w końcu nie spotyka się na co dzień takiej dużej grupy rowerowej. Pierwszym punktem było zwiedzanie zabytkowego kościoła pod wezwaniem Świętej Trójcy w Belsku Dużym. Tam dowiedzieliśmy się kto spoczywa w kościelnych piwnicach. Gdy byliśmy w kościele mogliśmy się przenieść do drugiej połowy XVIII w. Proboszcz parafii opowiedział nam o bardzo ciekawiej historii kościoła.

Wyniki konkursu „Jesienny wianek”
- Szczegóły
W piątek 13 października nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu "Jesienny wianek". Zgłoszonych zostało ponad 30 prac wykonanych z różnych materiałów. Po burzliwej naradzie jury wyłoniło sześć najciekawszych wianków.

Praktyki w pracowni kulinarnej
- Szczegóły
Klasa 6a zmierzyła się dziś z zadaniem wypieczenia chlebka bananowego.
Zapachy z pracowni kulinarnej niosły się po całej szkole. Uczniowie świetnie dali sobie radę z przygotowaniem ciasta na bazie bananów. Ci, którzy mieli okazję spróbować wypieku mogą potwierdzić jego wyjątkowy smak.
Praca w kuchni to okazja do przypomnienia zasad bezpieczeństwa i higieny oraz kulturalnego zachowania przy stole.
Przyłącz się do akcji SZKOŁY PEŁNE TALENTÓW
- Szczegóły
To bardzo proste:
- Zrób zakupy w LIDL-u za min. 50zł w tym przynajmniej 1 warzywo lub 1 owoc
- Przy kasie odbierz kupon - TALENCIAKA
- Wrzuć TALENCIAKA do pudełka w naszej szkole.
W zeszłym roku wymieniliśmy talenciaki na model człowieka oraz magnetyczna piramidę żywienia.
Zapraszamy do wspólnej zabawy!

Dzień Jabłka
- Szczegóły
W naszej szkole Dzień Jabłka obchodzimy nie tylko 28 września. Dzięki współpracy samorządu uczniowskiego i rady rodziców, jabłka w naszej szkole są niemal codziennie.
Jabłka to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców. Polska jest ich największym producentem w Europie i jednym z największych na świecie. A region grójec-warka zwany jest największym sadem Europy.
Jabłka są bogatym źródłem witamin: C, z grupy B, , E, K1 oraz beta-karotenu, błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyny), kwercetyny, antyoksydantów i minerałów. Owoce te pomagają w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Pektyny stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika. Powodują długie uczucie sytości, co wspomaga efekt diety odchudzającej. Jabłka mają także moc łagodzenia objawów zgagi i likwidowania nieświeżego oddechu. Ponadto, ich gryzienie i żucie stymuluje dziąsła i pobudza wydzielanie śliny, która działa przeciwbakteryjnie i przeciwpróchniczo. Antyutleniacze obecne w nich przeciwdziałają powstawaniu zmian i mutacji w DNA, w efekcie których dojść może do rozwoju nowotworu. Antyoksydanty mają także korzystny wpływ na naszą skórę - opóźniają procesy starzenia, poprawiają jej koloryt oraz ukrwienie. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny więc nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Spożywanie przynajmniej jednego jabłka dziennie zmniejsza o około 30% ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Strona 5 z 152